Cînd anul amurgeşte, ţie mă înclin, om bun

Există, nu lume, ci oameni, aşa cum există cuvînt, bucurie, suspin…
Mărturie eşti chiar tu, om bun, care supus, porţi în raniţă doar viaţa crudă dar cinstită, precum zodia Fecioarei, rămasă deseori fără interlocutor… Pentru asta, pe tine te contemplu, ţie mă înclin, om bun, acum, cînd deşi rănit, anul care tocmai amurgeşte în fiecare dintre noi, îţi lasă drept cadou sub pomul de Crăciun, desaga plină cu speranţe.
Există oameni, iar tu eşti unul dintre aceştia.

E vremea, spuneam, cînd anii îşi dau mîna peste creştetul tău. E vremea deci, să ţi se spună „Sărbători cu bine, om bun!” –, căci vai, le meriţi din plin. Pe lîngă această urare, aş mai adăuga, dacă-mi îngădui:
Să fii sănătos.
Să-ţi fie pasul hotărît, gîndul bun şi fapta pe măsură.
Să iubeşti curat.
Să crezi mereu în tine.
Cînd tristeţea-ţi dă tîrcoale, pune de parastas şi cîntă-i voios, veşnica ei pomenire.
Să-L rogi pe Tatăl nostru să te ierte, să ne ierte şi să ne ocrotească.
Păstrează-ţi sufletul curat şi liber, mai ales.
Să-ţi aminteşti, măcar la ceas de sărbătoare, de cei plecaţi în veşnicie. Închină-le un gînd, aprinde o lacrimă de dor.
Să fii bun, să fii drept şi cu demnitatea la purtător…

Pentru ceea ce eşti şi pentru că eşti, cînd anul amurgeşte, ţie mă înclin, om bun!
La mulţi ani!
оптимизация сайтаכיסויים לרכבכיסוי מכוניתMP 59 Nordicca M+S

12 comentarii la „Cînd anul amurgeşte, ţie mă înclin, om bun

 1. Popa Gabriela

  „Nu te purta ca si cum ai avea de trait zece mii de ani. Asadar, cat mai traiesti si pana poti, fi om de bine. Sarcinile vietii morale sunt atat de mari si viata atat de scurta, incat nu trebuie risipit timpul pe care-l avem la dispozitie,” Marcus Aurelius

  Răspunde
  1. Felicia Popa Autor articol

   Bună dimineaţa, stimată doamnă Popa!
   Iertaţi,mă, vă rog, neavînd nici o precizare alăturată cugetării-îndemn a Împăratului, fie prin aceasta aţi dorit să aprobaţi conţinutul textului meu, fie aţi dorit să-mi atrageţi atenţia că, da, viaţa este scurtă şi merită un alt fel de abordare.
   Oricare dintre variante ar fi valabilă, este binevenită, voi reflecta.
   Vă mulţumesc frumos pentru mesajul Dumneavoastră şi vă mai aştept. Sînt onorată.
   Cu toată consideraţia,
   eu

   Răspunde
 2. Roxana Popa

  Zodia Fecioarei este zodia sub care m-am nascut. Si zdrobitor de bine ai sintetizat-o.
  Urarea ta reflecta minunea care ne poate astepta in fiecare intersectie a noastra cu alte suflete. Fara notificare prealabila 🙂
  Fie ca aceasta lumina pe care speranta ei o imprastie cu niste particule asemenea margaritarului – delicat dar cu o radacina puternica – sa rasara si in diminetile vietii tale de acum inainte.

  Răspunde
 3. Ioniță Mărășescu

  Minunat! Este un test psihologic in care se face o evaluare a calităților emoționale prin care am trecut in anul 2014 cu bune si cu rele,păstrând demnitatea in fiecare faptă săvârșită, să avem un moment de reculegere pentru cei dragi plecati ! Sa privim in viitor cu dorinte curate,care speram sa se realizeze in anul 2015. . Să ne ajute Dumnezeu!
  Vă mulțumesc doamna Felicia pentru acest examen!

  Răspunde
  1. Felicia Popa Autor articol

   Dacă v-a plăcut, mă bucur, sînt onorată, domnule Mărăşescu. Nu este un text sofisticat. Este scris, aşa cum aţi perceput, din inimă, pentru oameni buni. Vă mulţumesc frumos.
   Vă doresc sînătate, viaţă lungă şi frumoasă.
   Doamne ajută.
   La mulţi ani!

   Răspunde
 4. monica

  Felicia, scrii despre „anul care amurgeste’ splendida metafora..dar eu cred ca mai trist este ca nu traim fiecare clipa anului, iar ce n-am trait la timp,cum spunea Octavian Paler, nu mai traim niciodata. Asadar, timpul trece si noi ne trecem o data cu el… daca nu facem o schimbare. In viata noastra, in programul nostru, in lista de prioritati. Nu exista solutii corecte sau universale. Exista doar oameni si alegerile lor.Prin urmare, esti ceea ce esti datorita alegerilor pe care le faci si fiecare alegere iti poate schimba viata in bine sau rau. Chiar si atunci cand nu alegi, de fapt ai ales sa nu alegi. Fiecare alegere iti influenteaza prezentul si viitorul, al tau si al celorlalti. Si trebuie sa alegem acel ceva care ne implineste, care face sa simtim timpul ca a trecut cu folos. Cand va dati seama cum se face asta, sa ma invatati si pe mine.Asadar…Va doresc timp. Timp petrecut langa cei dragi (si trecatori), timp sa va zambeasca sufletul, timp sa munciti cu drag. Daca nu gasiti timp pentru toate astea, mai taiati din timpul acela pe care-l petreceti incruntati sau judecandu-i pe altii. Sau tinand suparari cu zilele. Sau incercand sa-i schimbati pe ceilalti, in loc sa-i acceptati asa cum sunt!!!!Dar, mai ales, va doresc timp sa (re)descoperiti ce e cu adevarat important pentru voi. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, caci, nu degeaba scria Marin Sorescu, „vine o vreme cand trebuie sa tragem sub noi o linie neagra si sa facem socoteala.” Si cine poate sti cat de devreme sau de tarziu vine vremea noastra?

  Răspunde
  1. Felicia Popa Autor articol

   Tuşe adînci, concluzii dureroase. Aşa este, Monica. Îndemnuri durute! Alegem… Alteori, clipa ne alege. Pînă cînd să înţelegem, ne surprindem că circulăm pe contrasens. Eu am dorit doar, să prezint reverenţele mele, oamenilor buni. Te îmbrăţişez , om bun şi frumos.

   Răspunde

Lasă un răspuns