Bătălie-n băşcălie…

…pe educaţie. Dezbateri, opinii pro sau contra, gesturi obscene, bărbi fluturate-n vînturile de după cină, ciripit de păsărele, că doar miroase-a primăvară…

Unii pledează pentru educaţia religioasă în şcolile publice, motivînd că aceasta are valenţe educaţionale profunde în viaţa copiilor şi a tinerilor, prin rolul ei formativ. După cum apreciază Patriarhul Daniel, “ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucît propune modele viabile de bunătate, sfinţenie şi convieţuire umană”.”
Alţii, dimpotrivă, consideră că în cadrul orelor de religie se încalcă grav libertarea de conştiinţă a copiilor, fapt ce constituie o infracţiune care ar trebui pedepsită, conform legislaţiei în vigoare.
Sînt şi voci care susţin că cea mai potrivită abordare ar fi ca în şcolile publice să se abordeze Religiile lumii, predate în mod ştiinţific, neutru, obiectiv.
Sînt şi opinii conform cărora, Religia este iubire, iar iubirea este atributul dăruit de divinitate, este restauratoare, înfrumuseţează. Iubirea este nobleţe, mister, dumnezeire.
Şi cum de la iubirea spirituală sau cea romantică, pînă la iubirea aproapelui, pe alte zone… intime, ceea ce vrea să însemne iubirea carnală, nu mai este decît un pas de îndrăzneală, numeroşi sînt aceia care pledează pentru educaţia sexuală.
Dacă în ceea ce priveşte educaţia religioasă, dezbaterile au un caracter mai degrabă popular, fără efecte imediate, revoluţia sexualităţii are susţinere la nivel global.
Într-un document-cadru al Organizației Mondiale a Sănătății se recomandă ca celor mici să li se explice, începînd de la vîrsta de 4 ani, cum să se masturbeze.
Într-un alt document intitulat “Principii directoare internaţionale pentru educaţia sexualităţii”, eliberat în vara anului 2009 de UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), este susţinut explicit faptul că în cadrul orelor de educaţie sexuală pentru copiii cu vîrste cuprinse între 5 şi 8 ani, atingerea anumitor părţi ale corpului poate provoca plăcere şi în acest sens, masturbarea este o formă normală de manifestare a sexualităţii.

În ceea ce-i priveşte pe părinţi, pot să-mi imaginez cum vor reacţiona atunci cînd vor veni copiii acasă cu informaţii calde despre îngeri, despre iubire, despre Dumnezeu. Îmi este ceva mai greu să-mi imaginez însă un părinte căruia îi va arăta odrasla cum a învăţat să se masturbeze, ori cum îi va prezenta noutăţile acumulate cu privire la modalităţi, poziţii şi frecvenţa actelor sexuale şamd. Educaţie, nu poveşti cu feţi-frumoşi!

Celelalte-s infantilisme…
Dumnezeu să ne ierte!
kjzkmyjcnmЧто такое Noindexпхи пхи форумтуризм лапландия

6 comentarii la „Bătălie-n băşcălie…

 1. Christa Schwarz

  Religia nu trebuie sa fie o doctrina ci o libertate launtrica si fiecare trebuie s-o dobandeasca in launtrul fiintei sale. Descantes spunea in ” pasiunile sufletului ” ” nu observ in noi decat un singur lucru care ar putea sa ne ofere un temei indreptatit pentru a ne stima si anume filozofia liberului arbitru si autoritatea pe care o avem asupra vointei noastre.
  Caci numa prn acest liber arbitru ne putem asemui cu Dumnezeu si putem deveni propriul nostru stapan si nu robul lumii „

  Răspunde
  1. Felicia Popa Autor articol

   În ceea ce priveşte religia, observaţia este corectă. Eu subliniam însă aspecte cu privire la „ofertele” servite copiilor, la cele mai fragede vîrste. Parcă este prea mult ca un sufleţel de numai 4 ani, să fie agresat, mutilat cu „educaţie” sexuală, nu?

   Răspunde
 2. Duma Paul

  Sincere felicitari pentru nuantele articolului ! ………pornind de la titlul splendid…….. ce caracterizeaza scena actualitatii mondiale privind EDUCATIA noilor generatii……..

  Răspunde
 3. Duma Paul

  „Nemai fiind…..prea mult pe glie….. ne apucam de bascalie…….Nu putem vota chiar …impotriva… daca apare o directiva…… ” Daca educatia copiilor la varste fragede va mai avea astfel de noutati……. o sa devenim o Planeta a Maimutelor cu Directive……”“Principii directoare internaţionale pentru educaţia sexualităţii”……….. la care cred ca si Domnul General De Gaulle….. le-ar fi dat o replica pe masura………

  Răspunde

Lasă un răspuns